Cu toate că handbalul în 11 a apărut în România încă din 1920, în Maramureș acest sport a pătruns abia în jurul anilor 50', primele echipe fiind înființate în Baia Mare și Sighet.
Primul meci de handbal din Baia Mare a avut loc la inaugurarea  Stadionului "23 August", în deschiderea unui meci internațional de fotbal, în fața a peste 12.000 de spectatori, la data de 9 august 1953. Atunci s-au disputat două partide de handbal, între echipele de băieți și fete din Baia Mare și Sighet. Patru ani mai târziu s-au disputat și primele jocuri de handbal în 7, pe teren redus.

În afara campionatelor școlare și a "Duminicilor cultural-sportive" handbalul se juca și în cadrul unor asociații sportive, unde se organizau campionate pe secții, ateliere sau schimburi. Una din acestea era AS Constructorul Baia Mare, care s-a înființat în 1960 și  aparținea de Trustul de construcții Maramureș. În următorii ani, de numele acestei grupări s-au legat cele mai importante succese din handbalul feminin maramureșean.


click pentru mărire

În 1967 Constructorul promovează în Divizia B, iar 8 ani mai târziu are o primă apariție, efemeră, în Divizia A. Sub comanda antrenorului Constantin Popescu echipa băimăreană ocupă primul loc în Divizia B în 1978, revine în primul eșalon și joacă finala ediției inaugurale a Cupei României. Este învinsă la mare luptă, de campioana țării, Universitatea Timișoara, cu 14-12.
Constructorul devine vicecampioană națională în 1979, iar în sezonul următor câștigă medalia de bronz și joacă o nouă finală în Cupa României, pe care o pierde cu 16-14 în fața Științei Bacău.

În acea perioadă de glorie a handbalului feminin băimărean la Constructorul jucau șase componente ale Naționalei de senioare a României: Elisabeta Ionescu (foto), Maria Bosi-Igorov, Hilda Hrivnak-Popescu, Niculina Iordache-Sasu, Mariana Iacob-Iluț și Larisa Cazacu.


click pentru mărire

susul paginii

După o secetă de rezultate care a durat peste două decenii, în 1993 echipa este preluată  de Exploatarea Minieră Șuior și își schimbă denumirea în Șuiorul Construcții. Antrenorul Ioan Băban aduce în lot mai multe jucătoare provenite de la Clubul Sportiv Școlar nr. 2 Baia Mare, cu care obținuse în perioada 1990-1993 cinci medalii la campionatele naționale de junioare: două de aur și trei de bronz.

În 1995 antrenorul Băban împreună cu jucătoarele băimărene Ildiko Kerekes și Cristina Mihai cuceresc titlul mondial cu naționala de tineret a României la Aracaju, în Brazilia.
În ediția 1996-1997 echipa își schimbă din nou denumirea în Șuiorul AGECOM și debutează în cupele europene. Formația antrenată de Gheorghe Sbora și Sorin Rădulescu trece fără emoții de primele două adversare din Cupa Cupelor, HC Kutaisi din Georgia și Sparta Helsinki din Finlanda, dar este eliminată în faza sferturilor de finală de VfB Leipzig din Germania. La Șuiorul AGECOM jucau în acea perioadă mai multe handbaliste care au îmbrăcat de-a lungul anilor echipamentul "tricolor" al Naționalei de senioare a României: Ildiko Kerekes, Carmen Buceschi, Cristina Mihai, Maria Pop, Nadina Dumitru, Victorina Stoenescu-Bora și Marinela Doiciu-Györffi.


click pentru mărire

susul paginii

În 2001 gruparea băimăreană a fost la un pas de a se desființa după ce sponsorul principal, Era Project, și-a retras total susținerea financiară în plin campionat. Au salvat însă echipa ziariștii băimăreni grupați în Asociația Pro Sport. La inițiativa directorului de la Radio Contact, Liviu Bala, și a reporterului sportiv de la Pro TV, Daniel Kotecz, echipa a fost preluată de organizația jurnaliștilor. Având sprijinul unui grup inimos de sponsori clubul s-a redresat financiar și a reușit să se salveze miraculos de la retrogradare sub conducerea antrenorilor Ion Gherhard și Nicolae Neșovici.

În iulie 2001 Asociația Pro Sport a predat echipa omului de afaceri Marcel Mariș (foto). Soluția a fost găsită de vice-primarul de atunci al Băii Mari, Vasile Barbul, și a fost una inspirată din moment ce formația HC Selmont a revenit din nou în cupele europene sub conducerea antrenorului Gică Covaciu. El a fost însă înlocuit în debutul sezonului 2002-2003 cu Ion Gherhard. Tehnicianul care salvase echipa de la retrogradare în urmă cu un an pornea în Challenge Cup.

Deși a jucat meciurile din primele două tururi numai în deplasare, echipa pregătită de Ion Gherhard a eliminat fără probleme pe Initia Hasselt din Belgia și Union Flaga Korneuburg din Austria. Băimărencele au eliminat apoi în sferturi pe Sport Athletique Merignac din Franța. După o înfrângere la 4 goluri suferită la Bordeaux, Selmont învinge acasă la o diferență de 6 goluri și se califică în semifinalele competiției.

Fetele de la Selmont joacă în penultimul act al Cupei Challenge împotriva polonezelor de la Nata Gdansk. Prima manșă a fost câștigată de poloneze, cu 24-19, dar în polivalenta din Baia Mare HC Selmont face spectacol și se califică în finală după o victorie la 9 goluri, 27-18.click pentru mărire

susul paginii

În finala Challenge Cup, băimărencele au întâlnit redutabila formație Borussia Dortmund, care avea în componență 4 jucătoare din naționala Germaniei, dar și trei "straniere" provenite din Olanda, Polonia și Slovacia. Meciul tur, cel disputat la Dortmund, a fost câștigat de Borussia cu 24-16. Returul s-a jucat în Baia Mare în fața a aproximativ 3500 de spectatori. Selmont n-a reușit să câștige decât cu 27-21 și a ratat șansa de a cuceri trofeul pus în joc.

Băimărencele au luptat însă admirabil fiind aplaudate minute în șir după meci deși cupa a luat drumul Germaniei. Totuși, performanța echipei HC Selmont a fost excelentă, fiind singura grupare la jocurile sportive din România care a jucat o finală de cupă europeană în acel an. Dintre jucătoarele care au contribuit la cel mai important succes de până acum al handbalului maramureșean merită amintite: Claudia Cetățeanu, Magda Kengyel, Laura Crăciun, Ana Maria Buican, Camelia Balint, Annamaria Ilyes, Anca David, Florina Nicolescu și Maria Pop.


click pentru mărire

susul paginii

În 2004 Marcel Mariș se retrage de la  conducerea clubului, care este preluată de Vasile Barbul. În scurt timp staff-ul administrativ este completat cu trei oameni care s-au dovedit a fi trup și suflet alături de handbalul băimărean: Liviu Bala, Florin Marinca și Neluțu Gurzău și echipa băimăreană începe în ianuarie 2005 o nouă aventură europeană în Challenge Cup. Prima fază a competiției se dispută, în premieră, sub forma unor grupe de câte 4 echipe. Băimărencele câștigă turneul disputat pe teren propriu după ce înving în ordine pe LK Zug din Elveția, RK Skopje din Macedonia și Florgarden Sassari din Italia. Maramureșencele sunt eliminate apoi din competiția europeană pentru a treia oară de o grupare din Germania, de această dată fetele antrenate de Ion Gherhard fiind învinse de SV Buxtehude. Ambele partide
s-au jucat însă în Germania, rezultatul meciurilor fiind 32-25 și 30-27.

În anul 2005 echipa își schimbă din nou denumirea în Handbal Club Municipal, iar președinte este ales fostul deputat Nicolae Bud. După un sezon, 2005-2006, încheiat la mijlocul clasamentului, echipa se califică din nou în cupele europene, în 2007, sub comanda lui Ioan Băban, care revine în Baia Mare după un exil de 10 ani în străinătate.

HCM reușește în ediția 2006-2007 cea mai bună performanță internă din ultimul sfert de secol - locul 4 în Liga Națională și locul 3 (semifinală) în Cupa României. Cu toate că era doar pe locul 9 după turul campionatului, HCM Baia Mare a avut un retur excelent, a câștigat 11 din cele 13 meciuri disputate - și s-a clasat în final pe locul 4, la numai un punct de medalia de bronz.


click pentru mărire

Gruparea băimăreană a repetat același rezultat în următoarele două ediții de campionat, locul 4 în 2007-2008 și 2008-2009, după care au urmat două participări în Cupa EHF. În 2008 băimărencele au eliminat pe Skövde HF (Suedia), apoi au învins în Baia Mare cu 29-26 pe Ikast Bording din Danemarca, o victorie de pus în ramă împotriva unei super-echipe în care au evoluat, printre altele, celebrele Gro Hammerseng, Katja Nyberg, Valerie Nicolas și Tania Milanovic. În retur, danezele au câștigat la 14 goluri diferență și s-au calificat în optimi.

În sezonul 2008-2009 jucătoarele antrenate de Ioan Băban și Costică Buceschi au eliminat în primele două tururi ale Cupei EHF pe Dunărea Brăila și Milli Piyango (campioana Turciei). Din păcate, în luna februarie a anului 2009 echipa noastră a ratat accederea în sferturile de finală "la mustață", fiind eliminată de HC Leipzig (rezultate: 27-23 și 28-33) din cauza unui gol încasat în ultimele 10 secunde, dintr-o aruncare de la 7 metri (!) oferită cadou echipei germane de arbitrii lituanieni. Cu toate acestea, participarea băimărencelor în Cupa EHF a fost una onorabilă și a rămas în memoria iubitorilor de handbal, care au umplut până la refuz Sala Polivalentă la meciul de acasă cu HC Leipzig (circa 2.500 de spectatori).


click pentru mărire


click pentru mărire

Urmează trei sezoane în care austeritatea bugetului determină componența lotului. În ciuda bugetului modest, echipa băimăreană reușește să se mențină la mijloc de clasament național. În 2009/2010, HCM termină pe locul 6, ratând milimetric locul 5, ultimul care asigura calificarea în cupe europene. Anul competițional următor înregistrează un picaj de două locuri în clasament, HCM-ul terminând sezonul 2010/2011 pe locul 8. Aceeași poziție îi aparține echipei băimărene în 2011/2012, primul an în care HCM-ul este condus de tandemul de antrenori format din Costică Buceschi și Magda Kovacs.

La un an după un an competițional în care obiectivul a fost salvarea de la retrogradare, municipalitatea intervine și sprijină echipa, iar primele rezultate încep să apară. Astfel, în 2012/2013 echipa devine vicecampioana României și câștigă pentru prima dată Cupa României. În 2013/2014, implicarea municipalității crește, efortul comunității fiind secondat de sponsori. Sezonul aduce prima participare în Liga Campionilor, primul trofeu de Supercupa României câștigat și primul event din istorica clubului înființat în 1960: titlul de campioană națională adus în premieră în Baia Mare în handbalul feminin și cucerirea Cupei României pentru a doua oară consecutiv.

Pentru 2014/2015, obiectivele echipei HCM sunt calificarea în Final Four-ul Ligii Campionilor, câștigarea titlului național și a Cupei României. Primul obiectiv a fost deja atins: câștigarea Supercupei României pentru a doua oară la rând. Din acest an competițional, municipiul Baia Mare devine membru asociat la Clubul Sportiv HCM Baia Mare, urmând să aibă o pondere de 98% din patrimoniul inițial al clubului în noua structură.


click pentru mărire


click pentru mărire

 
susul paginii
   
   
   
 
Federația Română de Handbal Federația Europeană de Handbal Federația Internațională de Handbal

CSM Știința Știința Explorări Știința Minaur CSM
 
 
 
 
hosted by: